Bloeien

Seizoensgebonden tuinonderhoudsgids 

Blogs

Uw maandelijkse routekaart voor een prachtige tuin

Januari: Rust en voorbereiding

Terwijl uw tuin in de wintermaanden lijkt te slapen, is dit de ideale tijd voor planning en onderhoud. Het beoordelen van uw tuingereedschap is essentieel; reinig en repareer schoppen, harken en snoeischaren, en vervang gereedschap dat zijn beste tijd heeft gehad. Bomen en struiken kunnen nu goed gesnoeid worden, mits de temperatuur het toelaat. Dit voorkomt ziektes en zorgt voor betere groei in het voorjaar. Plan ook uw zaaischema’s en bestel zaden en plantmateriaal voor het komende seizoen.

Februari: Voorbereiding op de lente

Hoewel februari nog koude dagen kent, is de tuin langzaam aan het ontwaken. Start met het voorzaaien van vorstgevoelige planten zoals tomaten en paprika’s binnenshuis, zodat ze een voorsprong hebben wanneer ze na de laatste vorst buiten kunnen worden geplant. Inspecteer de tuin op winter beschadigingen en plan herstelwerkzaamheden. Het is ook een goed moment om winterafdekkingen van vaste planten te verwijderen zodat ze niet verstikken.

Maart: De start van het groeiseizoen

Met de komst van maart is het groeiseizoen officieel van start gegaan. Zodra de grond werkbaar is, kunt u beginnen met het direct in de grond zaaien van robuuste groenten zoals erwten en spinazie. Breng ook organische meststoffen aan om de bodem te verrijken en klaar te maken voor de intensievere groeiperiode. Vroegbloeiende bollen zoals krokussen en tulpen beginnen nu te verschijnen, wat een vrolijk gezicht biedt na de koude winter.

April: Planten en verplanten

April brengt warmer weer en langere dagen, die essentieel zijn voor plantengroei. Dit is het perfecte moment om vorstgevoelige planten te verplanten en nieuwe struiken en bomen te planten. Zorg ervoor dat u voldoende water geeft na het planten om de wortels te helpen zich te vestigen. Ook is het verstandig om potplanten te verpotten naar grotere containers om hun groei te ondersteunen en hun wortelstelsel te verbeteren.

Mei: Groei en onderhoud

In mei is de tuin vol leven en kleur. Continueer het zaaien van zomerbloemen en groenten om een langere oogst te garanderen. Regelmatig wieden is nu cruciaal om ervoor te zorgen dat onkruid geen voedingsstoffen wegneemt van uw planten. Controleer ook op tekenen van plagen en ziekten en handel snel om schade te beperken. Het ondersteunen van snelgroeiende planten met staken of klimstructuren kan ook nodig zijn.

Juni: Zomeronderhoud

Juni is een maand waarin de tuin op zijn mooist is. Het regelmatig bemesten van bloembedden en groenteperken zal helpen om een constante groei en bloei te ondersteunen. Geef bij droogte voldoende water, idealiter vroeg in de ochtend of laat in de avond om verdamping te minimaliseren. Snoei voorjaarsbloeiende struiken direct na de bloei om een gezonde vorm en grootte te behouden.

Juli: Water geven en verzorgen

In de warme maand juli is voldoende water geven essentieel. Dit is ook een goed moment om meerjarige planten zoals hosta’s en daglelies te delen of te verplanten. Dit stimuleert niet alleen hun groei, maar kan ook de bloei verbeteren. Blijf wieden en controleer op plagen zoals bladluizen en spinnen, die in deze tijd van het jaar kunnen toenemen.

Augustus: Oogsten en conserveren

Augustus is de piek van de oogsttijd voor veel fruit en groenten. Begin met het plukken van rijpe gewassen zoals tomaten, komkommers en bonen. Dit stimuleert de planten om verder te produceren. Denk aan het inmaken of invriezen van overtollige producten om later van te genieten. Continueer het water geven en bemesten van uw tuin om de groei te ondersteunen.

September: Voorbereiding op de herfst

September brengt koelere temperaturen en is een uitstekende tijd om meerjarige planten te planten. Het is ook belangrijk om nu uw gazon te verzorgen, door te verticuteren, te bemesten en eventuele kale plekken opnieuw in te zaaien. Bereid ook uw tuinbedden voor op de winter door dode plantendelen te verwijderen en mulch toe te voegen voor isolatie.

Oktober: Herfstplanting en schoonmaak

Gebruik de koelere maar nog steeds milde dagen van oktober voor het planten van voorjaarsbloeiende bollen zoals narcissen en hyacinten. Dit is ook een goede tijd om perken op te ruimen, dode bladeren en ander afval te verwijderen, en hagen een laatste keer te snoeien voor de winter.

November: Bescherming en planning

Als de kouder wordt, is het tijd om kwetsbare planten en buitenwaterleidingen te beschermen tegen vorst. Overweeg het gebruik van winterhoezen of strooisel om vorstgevoelige planten te isoleren. November is ook een goed moment om na te denken over de successen en lessen van het afgelopen jaar en om plannen te maken voor verbeteringen in het volgende groeiseizoen.

December: Rust en reflectie

December is een tijd van rust voor zowel de tuinier als de tuin. Gebruik deze tijd om te genieten van de rustige schoonheid van uw winterse tuin en om na te denken over wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Dit is ook een perfect moment om tuinboeken te lezen, inspiratie op te doen en uzelf voor te bereiden op een nieuw jaar van tuinieren.

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Een sappig groen gazon: de kunst van het op tijd sproeien

Overige

How to: Het ontwerpen van uw tuin.

How To

How to: Hortensia snoeien

How To

Dit is het beste moment om uw bomen te snoeien

Overige

Tuinonderhoud in januari: Tips voor een gezonde tuin

Onderhoudskalender
De start van het tuinseizoen

De start van het tuinseizoen

Blogs