Stukart - voorzomer

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in mei en juni

Blogs

Tuinonderhoud in de voorzomer:
dit is wat je kunt doen
 

Met IJsheiligen in mei en de langste dag van het jaar in juni kunnen we echt wel zeggen dat de zomerse maanden zijn aangebroken. Heerlijk, maar dat betekent natuurlijk ook dat er veel te doen is in de tuin. Als tuinliefhebber is dat echt geen straf, maar je moet wel even weten wát je dan moet doen. Welke klussen staan in mei en juni op het programma? Dit is wat je kunt doen aan tuinonderhoud in de voorzomer.

Je tuin zomerklaar maken

De winter ligt nu echt, echt, écht achter ons. Na IJsheiligen van 11 tot en met 14 mei is er geen kans op nachtvorst meer en dat betekent dat het tuinierseizoen nu echt kan losbarsten. Tijd dus om je tuin helemaal zomerklaar te maken met het volgende tuinonderhoud in de voorzomer:

  • Staan de zomerbloeiers al klaar om in potten gezet te worden? Schrob je potten dan eerst goed schoon voordat je de nieuwe plantjes erin zet. Ook is het slim om aardewerken potten zich eerst vol te laten zuigen met water.
  • Plan een bezoekje aan het tuincentrum om nieuwe planten te kopen voor je tuin. 
  • Bind klimplanten vast, want deze gaan nu flink groeien. Controleer ook regelmatig of alles nog goed vast zit of dat er weer nieuwe uitlopers zijn die vastgebonden moeten worden.

Het terras onder handen nemen

Kijk jij ook zo uit naar de tijd die je doorbrengt op je terras? Dan is dit het moment om ervoor te zorgen dat je ook echt lekker op je terras kunt genieten. Neem daarom je terras onder handen met de volgende klussen:

  • Haal de tuinset tevoorschijn. Natuurlijk maak je ‘m even goed schoon en het voorjaar is ook het moment om op een droge dag de houten tuinmeubelen in de beits te zetten.
  • Plaats een bak met kruiden op je terras. Als je straks weer buiten eet, is het natuurlijk heerlijk om verse kruiden te gebruiken. Zet je een klein kruidentuintje op je terras, dan pluk je ze zelfs uit je luie stoel!
  • Plaats een vogelbadje op het terras. Je helpt er de vogels mee, maar je krijgt ook gratis entertainment op je terras. Het is geweldig om te zien hoe de vogels erin rondspetteren. 

Laat je tuin tot leven komen

Bij tuinonderhoud in de voorzomer mag je natuurlijk de leukste karweitjes niet vergeten. Planten en zaaien! Dit is het moment waarop veel de grond in kan en daar moet je zeker gebruik van maken. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Eenjarige bloemen en planten zaaien. Met het lekkere voorjaarsweer ontkiemen de zaadjes razendsnel en heb je binnen een mum van tijd een prachtige zee aan bloemen in je tuin.
  • Plant zomerbloeiende bollen. Dahlia’s en anemonen zijn hier erg geschikt voor.
  • Onkruid wieden. Ook dat hoort erbij en moet je regelmatig doen. Heb je het onkruid weggehaald? Plaats dan een bodembedekkende plant terug, want zo krijgt onkruid minder kans.

Iets nieuws in de tuin

Wil je echt even iets anders? Dan is de voorzomer ook een goed moment om echt flink aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als je je tuin opnieuw wil inrichten. Daarbij kun je je altijd laten inspireren door de projecten van StukArt Tuinen of ons zelfs de hele aanleg laten verzorgen. Op die manier kun jij straks genieten van een mooie, nieuwe tuin.

 

 

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Tuinonderhoud in januari: Tips voor een gezonde tuin

Onderhoudskalender
Hoe bescherm jij je tuin in de winter.

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in november en december

Blogs

Je tuin ieder seizoen groen

Blogs

De voordelen van tuinieren

Blogs

Dé tuintrends van 2022

Blogs

Ook in de tuin een frisse start maken?

Overige