DSC_0635

De Voordelen van Een Groene Tuin: Natuurlijke Verkoeling en een gelukkig gevoel.

Blogs

De voordelen van een groene tuin

Natuurlijke verkoeling en een gelukkig gevoel.

Een groene tuin is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar het biedt ook talloze voordelen voor zowel het milieu als onze gezondheid. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van het hebben van (veel) groen in je tuin. Van het verminderen van wateroverlast tot het bieden van verkoeling in hete periodes en het bevorderen van klimaatadaptatie, groen speelt een cruciale rol in het creëren van een gezonde en duurzame leefomgeving.

 

Klimaatverandering en hoge temperaturen:

Met de toenemende klimaatverandering worden we steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. En dat is waar een groene tuin een groot voordeel biedt. Laten we die snikhete zomerdagen eens als voorbeeld nemen. In een betegelde tuin houdt het oppervlak warmte vast, waardoor het extra heet wordt. Daarentegen creëren bomen in de tuin hun eigen microklimaat, waardoor de temperatuur aanzienlijk daalt. Dit kan wel tot 4 graden verschil maken! Bomen en planten fungeren namelijk als natuurlijke buffer tegen hitte en helpen de omgevingstemperatuur te verlagen, doordat ze schaduw creëren en verdamping bevorderen. Dus terwijl de tegels broeierig zijn, geniet jij van een verkoelende ambiance in je groene tuin.

 

Stressvermindering en rust:

Het belang van groene tuinen reikt verder dan enkel verkoeling. Wist je dat een groene omgeving kan bijdragen aan stressvermindering? Studies tonen aan dat mensen gelukkiger en gezonder zijn in een groene omgeving. Groen heeft een kalmerend effect, vermindert stress en stimuleert fysieke activiteit. Door bomen in de tuin te hebben, creëer je een sfeer van sereniteit en kalmte. Het geluid van de omgeving wordt gedempt, waardoor je nog meer kunt ontspannen en tot rust kunt komen in je eigen groene paradijs. Door tijd in een groene tuin door te brengen, kunnen we ons welzijn verbeteren en een gezondere levensstijl bevorderen.

 

Wateroverlast en verkoeling:

Een ander voordeel van levend groen in de tuin is de bijdrage aan het verminderen van wateroverlast tijdens natte periodes. Bomen, struiken en planten fungeren als natuurlijke sponzen, die regenwater absorberen en vasthouden. Hierdoor kan het water geleidelijk in de grond wegzakken, waardoor het risico op overstromingen en wateroverlast wordt verminderd.

Daarnaast biedt een groene tuin verkoeling tijdens hete periodes. Bomen en planten werken als natuurlijke airconditioners, doordat ze schaduw creëren en verdamping bevorderen. Hierdoor blijft de omgevingstemperatuur in de tuin lager dan in volledig betegelde of bebouwde gebieden. Dit zorgt voor een aangenamere buitenomgeving en vermindert de behoefte aan kunstmatige koeling, wat uiteindelijk resulteert in energiebesparing.

 

Samengevat

De voordelen van een groene tuin zijn veelzijdig en van onschatbare waarde. Naast het verminderen van stress, het creëren van rust, het bieden van verkoeling en goede afwatering, biedt een groene tuin ook waardevolle voordelen met het oog op klimaatverandering. Groene tuinen zijn namelijk ook gewoon nuttig, ze bevorderen namelijk de biodiversiteit in je tuin. En dat is weer goed voor het milieu. Een goed tuinontwerp staat daarbij aan de basis. Houd tijdens het ontwerpproces rekening met je wensen én het karakter van de woning. Kun je wel wat advies gebruiken, dan helpen wij je graag. Download onze inspiratiegids of maak een vrijblijvende afspraak en laat onze ontwerpers meekijken naar de mogelijkheden voor jouw tuin!

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

4 praktische tuintips voor de zomer

Overige

How to: Het ontwerpen van je tuin.

How To

Tuinonderhoud in januari: Tips voor een gezonde tuin

Onderhoudskalender

De 5 belangrijkste tuintrends van 2023

Tuin Trends

3 verrassende tuinen om u te inspireren

Overige

How to: Hortensia snoeien

How To