De start van het tuinseizoen

De start van het tuinseizoen

Blogs

Zodra de zon zich laat zien, haasten veel enthousiastelingen zich naar het tuincentrum, gedreven door de vraag: hoe en waarin investeren we voor onze tuin? Ecologische hoveniers Ellen Kerk en Jo Heijting delen hun expertise over het optimale tijdstip voor snoeien en planten, om ons door dit seizoen van vernieuwing te leiden.

Snoeitijd en voorjaarsonderhoud

Ellen Kerk, een ervaren ecologisch hovenier, onderstreept het belang van maart als de maand voor snoeiwerk. Snoeien is cruciaal voor de gezondheid en bloei van je tuin, en door nu actie te ondernemen stimuleer je de groei van bloemen en sterke takken. “Voor heesters die voor 21 juni bloeien, is het snoeien uitgesteld, maar voor anderen is het nu het moment,” legt ze uit.

Het belang van ecologisch snoeiafvalbeheer

Jo Heijting benadrukt een duurzame benadering van snoeiafval. In plaats van het weg te gooien, verspreid het tussen je planten. Dit creëert niet alleen een rijke bodem maar ondersteunt ook het lokale dierenleven. “Door deze praktijk behoud je een gesloten ecosysteem in je tuin, essentieel voor de biodiversiteit,” zegt Heijting.

Slim planten en zaaien

De lente is een tijd van groei en vernieuwing. Kerk moedigt aan om strategisch te planten en te zaaien voor het langdurig genot van je tuin. Plant bijvoorbeeld een kerstroos voor vroege bloei of kies voor inheemse bloemen zoals de beemdkroon om insecten aan te trekken. “Deze maand is cruciaal voor het leggen van een duurzame basis voor je tuin,” voegt ze toe.

De juiste keuze van planten

Het selecteren van planten gaat verder dan esthetiek; het draagt bij aan de gezondheid van onze planeet. “Kies voor planten die de lokale fauna ondersteunen, zoals ijzerhard,” adviseert Heijting. Fruitbomen zijn ook een uitstekende keuze voor hun bloesem en vruchten, en ondersteunen een breed scala aan dieren.

Voorzichtig met eenjarigen

Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om je tuin te vullen met kleurrijke eenjarigen, is het belangrijk om te wachten tot na de vorstperiode. Kerk en Heijting suggereren een focus op vaste planten voor hun duurzaamheid en voordelen voor de lokale fauna.

Let op bij het tuincentra

Hovenier Heijting waarschuwt voor het kopen van planten bij tuincentra, die vaak behandeld zijn met pesticiden. Deze kunnen schadelijk zijn voor bijen en insecten. “Kies bewust voor biologische of duurzaam gekweekte planten om bij te dragen aan een gezond ecosysteem,” benadrukt ze.

Door deze gids te volgen, creëer je een bloeiende tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een toevluchtsoord voor de biodiversiteit. Elk aspect van tuinieren, van de keuze van planten tot het beheer van snoeiafval, draagt bij aan een duurzamere en rijkere natuurlijke wereld.

 

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Je tuin ieder seizoen groen

Blogs

Een tuinontwerp maken: zo pakt u dat aan

Overige
Hoe bescherm jij je tuin in de winter.

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in november en december

Blogs

How to: Het ontwerpen van je tuin.

How To

Dit is het beste moment om uw bomen te snoeien

Overige

De Voordelen van Een Groene Tuin: Natuurlijke Verkoeling en een gelukkig gevoel.

Blogs