Schoonmaken tuin

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in maart en april

Blogs

De zon schijnt, de tuin in!
Tuinonderhoud in maart en april

In maart voelt het alsof de winter nu echt achter ons ligt. En dat komt goed uit, want ook het tuinseizoen komt langzaam weer op gang. Overal zie je het groen terugkomen en bloemen als krokussen, narcissen en tulpen staan weer in al hun kleurenpracht te stralen. Het wordt dus weer echt leuk om de tuin in te gaan! En dat komt goed uit, want ook in maart en april is tuinonderhoud een belangrijk punt op je programma. 

De onderhoudsklusjes in je tuin zijn deze twee maanden lekker veelzijdig. Van zaaien en planten tot onderhoud en verzorging – er is van alles te doen! In maart en april kun je met de volgende tuinwerkzaamheden aan de slag:

Bestaande planten verzorgen

Na de winter is het belangrijk om wat extra aandacht te geven aan de planten in je tuin. Zo kunnen (fruit)bomen, hagen en heesters wel een schep mest gebruiken. Vergeet ook de potplanten in je tuin niet: met de koude wind die in deze maanden nog regelmatig door de tuin blaast, droogt de aarde in potten en bakken snel uit. Geef deze dus veel en regelmatig water.  

Nieuwe planten planten

Met de lente voor de deur kun je ook al beginnen met het planten van nieuwe planten. Check wel even of je de plant die je op het oog hebt inderdaad al in maart of april in de grond kan zetten. En heb je een moestuin? Dan kun je groentes zoals sla, spinazie en tuinbonen al voor gaan zaaien. Ook is dit een goed moment om zomerbloeiende bollen uit te zoeken.

Snoeien en onkruid wieden

Het zijn misschien niet de meest geliefde klusjes in de tuin, maar snoeien en onkruid wieden behoort absoluut tot het tuinonderhoud. Haal oude, dorre bladeren weg en wied zoveel mogelijk onkruid. Door dit bij te houden, bespaar je jezelf later in het seizoen veel extra werk. Bovendien kijk je zo alle dagen naar een mooi onderhouden tuin. 

Boenen en poetsen

Als je straks optimaal van je tuin wilt genieten, moet je nu ook aan de schoonmaak. Verwijder groene aanslag van het terras, schrob potten schoon en zet het tuinmeubilair weer buiten. Mogelijk moet je die laatste ook even poetsen, maar dan ben je er wel klaar voor om bij de eerste warme zonnestralen lekker buiten te zitten!

Het tuinonderhoud uitbesteden

Hoewel het heerlijk is om te tuinieren, lukt het niet altijd om er genoeg tijd voor vrij te maken. Als jij ook tegen dat probleem aanloopt, is het goed om te weten dat StukArt Tuinen je hierbij kan helpen. Je kunt namelijk een onderhoudsabonnement afsluiten. Bijvoorbeeld voor het tuinonderhoud in het voor- en najaar, maar ook op een regelmatigere basis. Net waar jij behoefte aan hebt. 

Meer weten? Hier lees je alles over onze tuinabonnementen.

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in september en oktober

Blogs

Zo maak je een luxe tuin

Blogs

Ook in de tuin een frisse start maken?

Overige

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in mei en juni

Blogs

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in juli en augustus

Blogs

How to: Hortensia snoeien

How To