StukArt - Herfst

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in september en oktober

Blogs

Tuinonderhoud in de de herfst:
oogsten en loslaten
 

In het najaar volgt je tuin de natuurlijke cyclus van oogsten en loslaten. Stem je tuinonderhoud daarop af. Er is nog genoeg in de tuin te doen. Maar de groei komt langzamerhand tot stilstand, ook al zie je nog steeds planten die van geen ophouden weten, zoals de aardpeer. Die schiet ver boven je hoofd de lucht in, net zolang tot het groen afsterft en het tijd is om de knollen uit de grond te halen. Hier vind je het tuinonderhoud voor in de herfst. 

Om volgend jaar weer optimaal van je tuin te genieten, is het belangrijk om nu al met de voorbereidingen te beginnen. Wat ging er dit jaar goed in de tuin en wat wil je volgend jaar veranderen? Is er iets wat je graag anders ziet in je tuinaanleg? Denk hierover na en maak alvast een plan.

Pluk de vruchten uit je tuin

In het najaar pluk je de vruchten van een mooie zomer en het werk dat je in je tuin hebt gedaan. Zorg ervoor dat de vogels er niet met je druiven en bessen vandoor gaan door er een net over te spannen. Appels, peren en perziken pluk je van de boom. Als ze op de grond vallen, raken ze beschadigd of vreten insecten en andere dieren ze aan. Laat je boontjes niet uit hun krachten groeien: ze verliezen dan smaak en textuur.

Is het gras groener bij de buren?

Nu is het tijd om de kale plekken in je gazon aan te pakken. Strooi ruim graszaad op de kale plekken. Hark regelmatig de bladeren weg zodat er voldoende licht bij komt en het gras niet verstikt wordt.

Tuinonderhoud in het najaar – snoeien

In oktober zijn de meeste planten in winterslaap. Snoeien is dan het makkelijkste. Dit geldt voor hagen, maar ook voor grotere kuipplanten en bomen. Vind je bladeren die door meeldauw zijn aangevreten? Gooi die dan vooral niet op de composthoop, maar gewoon bij het restafval.

Denk aan de bloemetjes en de bijtjes

Een van de nieuwste tuintrends is een tuin met bloemen voor jou en onze insectenvrienden. Maak alvast een zaaiplan voor bloemen waar de bijen volgend jaar van maart tot november op afkomen. Bollen mogen nu alvast de grond in.

Welk tuinontwerp is het best voor jouw tuin?

Als echte tuinliefhebber wil je misschien de nieuwste tuintrends voor je tuin. Maar wat jij wil, moet ook geschikt zijn voor onder meer de ligging van je tuin en de grondsoort. Alleen dan komt je tuin letterlijk en figuurlijk tot bloei. Wil je een optimaal advies of hulp bij je tuinonderhoud dit najaar? Bekijk dan hier de mogelijkheden van StukArt.

 

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

3 verrassende tuinen om u te inspireren

Overige

In 5 stappen je balkon of terras zomerklaar

Blogs

Dé tuintrends van 2022

Blogs
Hoe bescherm jij je tuin in de winter.

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in november en december

Blogs
Pizzatuin

Kindvriendelijk tuinproject: Pizza-tuin

Blogs

De Voordelen van Een Groene Tuin: Natuurlijke Verkoeling en een gelukkig gevoel.

Blogs