Stukart-0038

Dit is het beste moment om uw bomen te snoeien

Overige

Het blijft natuurlijk een schitterend gezicht, één of meerdere bomen in uw tuin. Het zorgt voor heel wat leven met alle vogels en insecten die erin wonen, een boom geeft schaduw op warme dagen en het is gewoon lekker groen. Maar zoals dat gaat bij alles wat er in de tuin groeit en bloeit, heeft ook een boom onderhoud nodig. Zo is het verstandig om bomen af en toe te snoeien. Wanneer u dat het beste doet en hoe u dat aanpakt, leest u in dit blog.

Het snoeien van verschillende soorten bomen

Er zijn heel veel verschillende soorten bomen, dus het is niet zo vreemd dat niet iedere boom op hetzelfde moment gesnoeid moet worden. Daarom worden er voor het snoeien de volgende soorten bomen onderscheiden:

  • ABC bomen – dit zijn bomen zoals de esdoorn, berk en haagbeuk.
  • Leibomen –  dit zijn bomen zoals de linde, plataan en kastanje.
  • Fruitbomen – dit zijn bomen zoals de appel, peer en pruim.
  • Knotbomen – dit zijn bomen zoals de eik, populier en wilg.

ABC bomen snoeien

ABC bomen zijn de bomen waarvan de Latijnse naam begint met een A, B of C. Deze bomen snoeit u alleen in de zomermaanden, dus van juni tot en met oktober. ABC bomen mogen nooit in de winter gesnoeid worden, omdat ze dan te veel sap verliezen via de snoeiwonden.

Leibomen snoeien

Leibomen kunt u jaarlijks snoeien. Dit doet u in de winter van november tot en met maart. Vriest het? Wacht dan liever met snoeien, want de vorst kan de boom op de snoeiwonden aantasten.

Fruitbomen snoeien

Voor fruitbomen geldt hetzelfde als voor leibomen. Ook deze kunt u ieder jaar snoeien en als u dat doet, moet dit in de wintermaanden.

Knotbomen snoeien

Knotbomen, tot slot, zijn ook bomen die in de winter gesnoeid moeten worden. De ideale snoeiperiode hiervan loopt van november tot en met februari. Knotbomen hoeft u vaak maar één keer in de vijf jaar te snoeien.

Zo snoeit u een boom

Is het tijd om uw bomen te snoeien? Ga dan niet te overhaast te werk. Het snoeien van een boom kan een lastig karwei zijn. Zo vergroot u de kans op succes:

  • Gebruik scherp gereedschap.
  • Snoei dood hout altijd weg.
  • Snoei van de kroon niet meer dan een derde in één keer weg.
  • Snoei fruitbomen niet bij nat weer.
  • Haal dubbele knopen zoveel mogelijk weg.

Professioneel onderhoud van uw bomen

Ziet u het toch niet zo zitten om zelf uw bomen te snoeien? Geen nood, want u kunt dit natuurlijk ook overlaten aan de professionele boomverzorgers van StukArt tuinen. Ook als u vragen heeft over het snoeien van bomen, kunt u bij ons terecht. Maak een afspraak of stel uw vraag via het contactformulier.

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Groen gras in je tuin

Groen gras in je tuin?

Blogs
Hoe bescherm jij je tuin in de winter.

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in november en december

Blogs

Een sappig groen gazon: de kunst van het op tijd sproeien

Overige

Wat zijn de kosten van een nieuwe tuinaanleg?

FAQ

Tuinonderhoud in januari: Tips voor een gezonde tuin

Onderhoudskalender

Je tuin ieder seizoen groen

Blogs