Zwemvijver-Livingpool-Zwaanshoek-210

Een sappig groen gazon: de kunst van het op tijd sproeien

Overige

Nu de zon weer schijnt is het tijd om heerlijk van de eigen tuin te gaan genieten. U investeert in mooie planten en bloemen, kleurrijke plantenbakken en mooie sierpotten. U zaait op tijd, om straks omringd te worden door een geweldige bloemenpracht. En dan is niets zo ontsierend als een vergeeld, verwaarloosd gazon. 

Iedereen met natuurlijk gras in hun tuin weet dat het een uitdaging is om dit goed bij te houden. Wanneer sproeit u nu het beste en hoe vaak? We vertellen het in deze blog.

Waarom uw gras sproeien?

Normaal gesproken regent het in Nederland zo regelmatig, dat de vergeelde grasvelden zoals je die in Mediterrane landen aantreft nauwelijks voorkomen. Maar de afgelopen jaren is het klimaat veranderd: lange periodes van droogte komen nu ook hier voor.

Gras sproeien in de zomer

In de zomer is het van belang dat u uw gras goed verzorgt. Waar het regenwater de wortels van uw gazon sterk houdt en beschermt tegen ziektes, zorgt uitdroging voor die fletse gele kleur. Deze vorm van verdorring leidt uiteindelijk tot het helemaal afsterven van het gras. En dat is zonde! Want waar het gras afsterft, kunnen onkruid, mos en ongewenste planten welig tieren. Kortom: een aanslag op het homogene uiterlijk van uw gazon.

Waarschuwingssignalen dat het sproeitijd is

U zou natuurlijk elke dag het gras kunnen inspecteren op tekenen van verslapping. Maar wie heeft daar vandaag de dag nog tijd voor? Een goede regel om aan te houden is: komt de temperatuur boven de 20 graden?! Dan heeft uw gras u nodig! Gras kan zich wel herstellen van tijdelijke droogte, maar voor een sappig en groen gazon hebben die sprietjes hulp nodig. 

Sproei het gras in deze warme tijden zo’n 2 tot 3 keer per week en uw gras is u dankbaar. Het is altijd goed om uw weerapp daarbij in de gaten te houden, want het gras vlak voor een flinke regenbui sproeien is waterverspilling en staat ver af van een eco-friendly lifestyle! Let op: hoe hoger de temperaturen oplopen, hoe vaker een sproeisessie gewenst is.

Sproei ik mijn gazon ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds?

Als u groene vingers heeft, weet u vast al dat u uw bloemen- en plantenpracht geen water moet geven in de volle zon. Het zonlicht werkt als vergrootglas en verbrandt de bladeren. Au! Hetzelfde geldt voor uw grasmat. Sproeien in de volle zon raden we ten zeerste af. 

Juist in de vroege avond, als het iets is afgekoeld en de zon afscheid neemt, is uw gras u uitermate dankbaar voor een lekker slokje water. Het water zal dan ook niet verdampen door de warmte van de zon. Maar sproei ook niet te laat, want dan neemt het gras niet al het water volledig op en kunnen er schimmels ontstaan.

De perfecte duur van een sproeibeurt

Ligt uw gras op klei of op zandgrond? Dit bepaalt de perfecte duur van uw sproeibeurt. Klei laat het water minder snel door, dus dan is een half uur sproeien al genoeg. Met zandgrond bent u iets langer bezig, dan kunt u rekenen op een sproei-workout van een uur.

Bonustip: plaats een regenmeter, dan weet u altijd precies wanneer uw gras verzadigd is! Bij 10 tot 15 mm zal het gras in topconditie blijven.

Heeft u hulp nodig bij het onderhouden van uw tuin? Dan staat StukArt Tuinen voor u klaar! Bekijk wat onze mogelijkheden voor tuinonderhoud zijn.

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Wat zijn de kosten van een nieuwe tuinaanleg?

FAQ

Je tuin ieder seizoen groen

Blogs

De Voordelen van Een Groene Tuin: Natuurlijke Verkoeling en een gelukkig gevoel.

Blogs

Groen doet goed

Overige

3 verrassende tuinen om u te inspireren

Overige

How to: Het ontwerpen van je tuin.

How To