hydrangea

How to: Hortensia snoeien

How To

Hortensia’s voegen prachtige weelderigheid en kleuren toe aan elke tuin of balkon. Maar hoe zorg je voor de juiste snoei van deze bloemenpracht? Hier bieden we praktische inzichten voor het snoeien van hortensia’s, zodat je hun schoonheid optimaal kunt behouden.

Snoeitiming en Soorten:

Het is van groot belang hortensia’s goed te snoeien voor behoud van gezondheid en bloei. Het meest geschikte moment hiervoor is in het vroege voorjaar, in februari – maart, net voor nieuwe groei begint. Elk type hortensia vergt echter specifieke snoeiwijzen.

Bij veel hortensia’s volstaat het verwijderen van uitgebloeide bloemen, om de plant te stimuleren nieuwe bloemen te produceren. Sommige soorten vereisen echter ook het wegsnoeien van oudere takken, zodat nieuwe takken ruimte krijgen. Er bestaan hortensia’s die bloeien op eenjarig of tweejarig hout. Een apart geval is de klimhortensia, die speciale aanpak vereist.

Snoeimethodes per Soort:

Bij het snoeien van hortensia’s is de soort bepalend. Hier bespreken we de belangrijkste hortensia’s in Nederland en hoe je ze het best kunt snoeien. Belangrijk is het gebruik van een scherpe snoeischaar en knip net boven een knop.

  • Grootbladige hortensia (Hydrangea macrophylla): Deze tweejarige variant, ook bekend als ‘boerenhortensia’, bloeit op takken van het voorgaande jaar. Snoei niet in het voorjaar, maar knip in het voorjaar oude takken tot aan de grond af, indien nodig. Verwijder uitgebloeide bloemen na de bloei en indien gewenst wat oudere takken om ruimte voor nieuwe groei te creëren.
  • Pluimhortensia (Hydrangea paniculata): Deze eenjarige soort bloeit in de zomer tot herfst met grote pluimen in verschillende kleuren. Snoei de takken terug tot ongeveer 20-30 cm boven de grond voor een vollere plant en meer bloemen. Snoeien is echter niet noodzakelijk, en jonge planten hoeven de eerste twee jaar zelfs helemaal niet te worden gesnoeid.
  • Annabelle (Hydrangea arborescens): Deze hortensia bloeit op jong hout en kan elk jaar tot 15-30 cm boven de grond worden teruggesnoeid. Hierdoor wordt de plant voller en produceert hij meer bloemen. Verwijder indien gewenst oudere takken voor nieuwe groei.
  • Klimhortensia (Hydrangea petiolaris): Snoei deze klimplant in augustus of september, maar niet te rigoureus. Hij bloeit op scheuten van het voorgaande jaar. Snoei de takken waarop bloemen zaten terug.

Tot slot:

Het snoeien van hortensia’s vraagt enige kennis van de soort. Door de juiste aanpak te volgen, kun je deze prachtige planten gezond houden en genieten van hun schitterende bloemenpracht in jouw buitenruimte. Heb je vragen over het snoeien? Stuur ons gerust een kort berichtje, dan kijken we even met je mee.

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Een sappig groen gazon: de kunst van het op tijd sproeien

Overige

Tuinonderhoud in januari: Tips voor een gezonde tuin

Onderhoudskalender

Een tuinontwerp maken: zo pakt u dat aan

Overige

Last van slakken? Zo houdt u uw tuin mooi

Overige
Hoe bescherm jij je tuin in de winter.

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in november en december

Blogs

Ook in de tuin een frisse start maken?

Overige