Het-Oude-Raadhuis-Hoofddorp-7

Tuinonderhoud in januari: Tips voor een gezonde tuin

Onderhoudskalender

Het gazon in januari

In de wintermaand januari vereist je gazon speciale zorg om gezond te blijven. Hier zijn enkele tips:

  1. Vermijd betreden bij vorst: Wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt, is het essentieel om niet over je gazon te lopen. Het gewicht van voetstappen kan het bevroren gras beschadigen, met lelijke kale plekken tot gevolg.
  2. Laat de sneeuw liggen: Sneeuw kan eigenlijk dienen als een natuurlijke isolatie voor je planten en gazon. Het beschermt tegen extreme kou en bevriezing. Laat dus de gevallen sneeuw lekker liggen in je tuin.

Beplanting in januari

Hoewel januari een wintermaand is, kun je nog steeds wat tuinwerk verrichten om je buitenruimte aantrekkelijk te houden:

  1. Blijf planten: Als de vorst nog niet heeft toegeslagen, kun je doorgaan met het planten van winterharde soorten zoals winterheide en viooltjes. Hiermee voeg je kleur toe aan je tuin, zelfs tijdens de koude maanden.
  2. Bescherm tegen harde wind: De harde en ijzige wind kan schade aanrichten aan je beplanting. Overweeg om wintergevoelige planten af te dekken met bijvoorbeeld tuinvlies of mulch om ze te beschermen tegen de elementen.
  3. Verstandig bomen planten: Als je van plan bent bomen te planten, bekijk dan goed vanuit welke richting de meeste wind komt en plaats een boompaal aan die zijde. Bind de boom stevig vast aan de paal voor stabiliteit.
  4. Kuipplanten verzorgen: Vergeet niet om aandacht te besteden aan kuipplanten die je in de winterberging hebt geplaatst. Ze kunnen uitdrogen, dus geef ze regelmatig water en ventileer ze bij vorstvrij weer door een raam of deur te openen.

Vijveronderhoud in januari

Ook je vijver heeft in januari speciale zorg nodig:

  1. Matig voeren van vissen: Bij lage temperaturen, doorgaans onder de 6 graden Celsius, hebben vissen minder eetlust. Vermijd overvoeren, want onverteerd voedsel kan schadelijk zijn. Reigers hebben echter wel trek, dus zorg ervoor dat je vijvernet goed gespannen is om je vissen te beschermen.
  2. Controleer op ijs: In strengere winters kan je vijver dichtvriezen. Houd regelmatig een oogje in het zeil om te zien of er nog een open wak is om zuurstofuitwisseling mogelijk te maken. Als de vijver volledig bevroren is, gebruik dan nooit een bijl om het ijs te breken, dit kan schokken veroorzaken die schadelijk zijn voor de vissen. Gebruik in plaats daarvan warm water om een opening te maken.
  3. Overweeg een nieuwe vijver: Als je van plan bent om een nieuwe vijver aan te leggen, is januari een geschikte maand om de tuin voor te bereiden en te graven. Zorg er echter wel voor dat je dit doet tijdens vorstvrije weersomstandigheden.

Snoeien in januari

De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien, zodat ze in topconditie zijn voor het komende voorjaar. Hier zijn enkele tips:

  1. Kies het juiste weer: Snoei alleen bij zachter weer, niet tijdens vorst. Dit voorkomt schade aan de planten.
  2. Snoei druiven voor half januari: Voor druiven geldt een uiterste datum van half januari voor het terugsnoeien. Als je later snoeit, kan de sapstroom op gang komen, wat de plant kan beschadigen.

Met deze tips voor tuinonderhoud in januari ben je goed voorbereid om je tuin gezond te houden tijdens de wintermaand. Neem de tijd om je buitenruimte te verzorgen en kijk uit naar een prachtig voorjaar!

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in september en oktober

Blogs
Hoe bescherm jij je tuin in de winter.

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in november en december

Blogs

Zo maak je een luxe tuin

Blogs

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in maart en april

Blogs

How to: Hortensia snoeien

How To

De Voordelen van Een Groene Tuin: Natuurlijke Verkoeling en een gelukkig gevoel.

Blogs