Hoe bescherm jij je tuin in de winter.

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in november en december

Blogs

Tuinonderhoud in het najaar:
de winter komt er aan
 

Het tuinonderhoud in november en december is er uiteraard op gericht je planten en tuinmeubilair te beschermen tegen de winter. Daarnaast is het nu ook de juiste tijd om wat kleine of grote klussen te doen waar je anders niet aan toekomt. Heb je hulp of advies nodig bij onderhoud en tuinaanleg? Schakel dan op tijd een hovenier in, dan ziet je tuin er in het nieuwe jaar ook weer uit als nieuw.

Nog even vlug de grond in

Heb je de lentebollen al geplant? Deze moeten nu de grond in, dan heb je volgend jaar al vroeg sneeuwklokjes en krokussen. Dit is ook de ideale tijd om hagen en bladverliezende bomen te planten. Doe dit nog voor de eerste nachtvorst, dan krijgen ze de kans om te wortelen. Wil je ook in de winter nog wat kleur in de tuin? Plant dan vlug nog wat groenblijvende winterbloeiers en planten met decoratieve besjes.

Schuttingen en zitjes

Schuttingen vervang je in november en december. In het voorjaar zaai en plant je er dan wat mooie klimmers tegenaan, zodat je in de zomer tegen een mooi begroeide schutting aankijkt. Maak je tuinmeubels schoon en droog ze zorgvuldig. Zet ze in de berging. Of maak je nog snel even een overkapping voor een zitje? Met een barbecue of een vuurkorf zit je dan ook ’s winters comfortabel buiten.

Bereid je voor op de vorst

Zet de potplanten in een vorstvrije ruimte als het gaat vriezen. Leg vliesdoek, noppenfolie en kranten klaar om je planten te beschermen tegen vorst en sneeuw. Wikkel grote potten in om te voorkomen dat ze kapot springen bij vorst. Bescherm groenblijvende planten met vliesdoek en probeer vorstgevoelige planten zo veel mogelijk uit de wind te houden.

Wat doe je met de kerst?

Hang je in de donkere dagen een paar lampjes in de tuin, of ga je helemaal los met galopperende rendieren en knipperende lichten? Maak een tuinontwerp met een lichtplan en bekijk hoe je het zo stijlvol en energiezuinig mogelijk aan kan pakken. Misschien creëer je wel een nieuwe tuintrend en doen al je buren straks mee!

Wie doet het tuinonderhoud in november en december?

Wil je wel van je tuin genieten, maar kijk je liever toe hoe iemand anders het zware werk doet? Of vind je gewoon niet alle klussen leuk? Kijk dan eens bij de StukArt tuinabonnementen voor vaak of voor af en toe. Zo blijft tuinieren altijd leuk.

 

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Tuinonderhoud in januari: Tips voor een gezonde tuin

Onderhoudskalender
De start van het tuinseizoen

De start van het tuinseizoen

Blogs

Je tuin ieder seizoen groen

Blogs
Groen gras in je tuin

Groen gras in je tuin?

Blogs
Bloeien

Seizoensgebonden tuinonderhoudsgids 

Blogs

Een sappig groen gazon: de kunst van het op tijd sproeien

Overige