Zwemvijver-Livingpool-Zwaanshoek-210

Last van slakken? Zo houdt u uw tuin mooi

Overige

Bent u geen liefhebber van slakken? U bent niet de enige: deze kleine diertjes kunnen namelijk veel schade aanrichten. Zowel huisslakken als naaktslakken eten maar al te graag de bladeren van uw bladplanten. Hierdoor verandert uw tuin binnen no-time in een gatenkaas. Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Gelukkig zijn er een paar handige tips waarmee u slakken eenvoudig voorkomt en bestrijdt. Zo houd u uw tuin het hele jaar door strak en stralend.

Hier komen slakken op af

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar slakken op af komen. De weersomstandigheden spelen hierbij een grote rol. Een warme, vochtige zomer is namelijk favoriet bij de slak. Hoe natter, hoe beter. Het kan dus goed zijn dat u het ene jaar meer last van slakken hebt dan het andere jaar.

Slakken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit kunt u doen door planten te kiezen die goed bestand zijn tegen deze slijmerige diertjes. Anjers, geraniums en varens zijn een goede keuze. Daarnaast zijn slakken niet dol op sterk geurende kruiden zoals tijm, salie en bieslook. Zo kunt u vraatgevoelige planten het beste beschermen door ze te omringen met geurende plantjes en kruiden. De perfecte oplossing voor als u groene vingers hebt dus! 

Wist u trouwens dat slakken zich graag verschuilen onder hoopjes bladeren? Een goede (lente)schoonmaak komt goed van pas. Tijdens het opruimen en bewerken van de grond, kunnen slakken en eitjes doodgaan.  

Slakken bestrijden

Is het kwaad al geschied en barst het van de slakken in uw tuin? Geen paniek, er zijn namelijk nog een paar handige trucjes om slakken tegen te gaan.

  1.       Verplaatsen

Als dierenliefhebber kun je ervoor kiezen om de slakken handmatig uit je tuin te verwijderen. Deze manier neemt net wat meer tijd in beslag, maar is enorm effectief. U kunt de slakken namelijk oppakken en verderop ergens in de natuur terugplaatsen. U kunt hiervoor zelf een slakkentang aanschaffen zodat u ze niet met de hand hoeft op te pakken.

Tip: verplaats de slakken het liefste na een zomerse regenbui. Zo weet u zeker dat u de meeste van de plantetende beestjes vindt en een nieuw thuis kunt geven.

  1.       Afschrikken

Naast dat slakken niet dol zijn op sterk geurende planten, houden ze ook niet van koffiedik, fijngemalen eierschalen of schelpen. Grind is ook geen favoriet. U kunt er dus voor kiezen om deze scherpere materialen om de vraatgevoelige platen heen te leggen. Hiermee houdt u de slakken op afstand.   

  1.       De natuur een handje helpen

U hoeft het niet allemaal zelf te doen. Vogels, kikkers en egels zijn namelijk dol op slakken. Hang wat vogelhuisjes in de tuin op en zet een (kleine) vijver of waterbak neer voor de kikkers. Op deze manier komen de natuurlijke vijanden graag bij u in de tuin en bespaart u werk: net zo handig. 

 

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Ook in de tuin een frisse start maken?

Overige

3 verrassende tuinen om u te inspireren

Overige
Hoe bescherm jij je tuin in de winter.

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in november en december

Blogs

Een sappig groen gazon: de kunst van het op tijd sproeien

Overige

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in mei en juni

Blogs

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in januari en februari

Blogs