Rectangle 7

Ook in de tuin een frisse start maken?

Overige

2021 is aangebroken. Ontdek hier wat de nieuwste tuintrends zijn.

We beginnen met een tuintrend die eigenlijk niet nieuw is, maar juist doorzet: een overkapping. Deze trend begon een aantal jaar geleden al en inmiddels is deze uitgegroeid tot een waar fenomeen. De overkapping, ook wel veranda genoemd, is bijna een uitbreiding van het huis geworden en zorgt ervoor dat de tuin een multifunctionele functie krijgt. Deze plek wordt vaak met zorg ingericht en gedecoreerd, maar ook voegen we graag items toe zoals een barbecue of houtkachel. Dit maakt het buitenleven ook in periodes dat het minder warm is, nog steeds aangenaam.

Optimaal genieten, het hele jaar rond

Gezien de ontwikkelingen in de wereld willen we nu vaker rondom huis zijn en dan is de tuin een fijne plek. Begrijpelijk dat u hier optimaal van wil genieten. Het liefst het hele jaar rond. ’s Avonds vroeg naar binnen gaan omdat het donker wordt zou dan zonde zijn, maar ook tijdens een winterbarbecue is verlichting essentieel. 

Het aanleggen van verlichting is een logische eerste stap, zeker als u uw tuin helemaal vanaf de basis gaat opbouwen. Tegelijkertijd schept het ruimte en contrast, waardoor uw tuin groter oogt. Behalve dat licht op donkere momenten functioneel is, biedt het ook sfeer en veiligheid.

Duurzaamheid & kleur

Wie tegenwoordig een tuin aanlegt kan kiezen uit een breed scala van kleuren en materialen. We zien in de tuintrends van 2021 terug dat er steeds meer wordt gekozen voor milieuvriendelijke toepassingen en duurzame producten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het opvangen en hergebruiken van hemelwater, maar ook het aanbrengen van groen is een belangrijk aspect. 

Gebruik kleuren in natuurlijk wit-, grijs- en bruintinten en fleur het geheel op met losse of verplaatsbare elementen in een contrasterende kleur. Het voordeel hiervan is dat u deze losse elementen of decoratieve stukken eenvoudig vervangt op het moment dat u een andere sfeer of look wilt creëren.

Wilt u kleur op een natuurlijke manier in uw tuin verwerken? Kies dan voor groen. Door een verscheidenheid aan planten, bomen en struiken in verschillende groottes en hoogtes toe te passen, brengt u diversiteit aan in kleur op een natuurlijke en duurzame manier.

Multifunctioneel en toch gebruiksvriendelijk

Tot slot is een van de tuintrends dat het belangrijk om vooral doordacht en met een plan aan de slag te gaan. Zoals u in huis even wat meubels kunt verplaatsen, is het in de tuin iets lastiger om snel drastische veranderingen te doen. Alle elementen in uw tuin zoals verlichting, terras, veranda, paden en verschillende niveaus moeten uiteindelijk één geheel worden en praktisch zijn. U wilt zich straks niet ergeren aan een afvalcontainer die te ver van het huis vandaan staat, maar u wilt deze ook zeker niet naast de barbecue laten belanden. 

Neem dus geen overhaaste beslissingen en plan het ontwerpen van uw multifunctionele en gebruiksvriendelijke tuin zorgvuldig met uw partner of de rest van het gezin.

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Dit is het beste moment om uw bomen te snoeien

Overige

3 verrassende tuinen om u te inspireren

Overige

In 5 stappen je balkon of terras zomerklaar

Blogs
Pizzatuin

Kindvriendelijk tuinproject: Pizza-tuin

Blogs

Dé tuintrends van 2022

Blogs

Zo maak je een luxe tuin

Blogs