StukArtTuinontwerpontwerpen

How to: Het ontwerpen van je tuin.

How To

Je denkt na over het aanpakken van je tuin. Tijd voor iets nieuws, maar waar begin je? Je kunt natuurlijk advies vragen bij een professional, maar een eigen idee draagt veelal bij aan een tuin die beter aansluit op wat je zelf wilt. We staan voor je klaar om je te helpen met het vormgeven van een eerste ontwerp. Bij het ontwerpen van een nieuwe tuin komt heel wat kijken. Een solide basis staat daarbij centraal. Als je zelf aan de slag wilt gaan met het ontwerpen van je tuin, volg dan de volgende stappen. Heb je behoefte aan wat inspiratie? Check dan ook onze eerder aangeleverde projecten. 

Basis

Exacte Metingen in de Tuin

Start met het maken van een plattegrond om te bepalen wat er allemaal in je tuin past. Doe dit bij voorkeur met zijn tweeën, aangezien rechte lijnen gemakkelijk zijn op te meten, maar hoeken soms wat lastiger zijn. Begin vanaf de gevel van je huis. Markeer op de plattegrond ook de positie van het huis, inclusief deuren en ramen. Dit helpt bij het bepalen van looproutes in de tuin en het zicht vanuit je huis.

Wensen in Kaart Brengen

Laat alle gezinsleden een vel papier krijgen en vraag hen om hun tuinwensen op te schrijven. Begrijpelijk, niet alle wensen zullen te realiseren zijn. Geef daarom voorrang aan de wensen die het hoogst scoren. Op deze manier creëer je een tuinontwerp waar iedereen tevreden mee zal zijn. Voor inspiratie op het gebied van tuinontwerpen kun je een kijkje nemen bij onze voorbeeldtuinen.

Zon of Schaduw?

Stel vast waar het noorden en zuiden in je tuin liggen. Het is handig om te weten hoe de zon zich gedurende de dag beweegt. Hierdoor kun je optimaal genieten van het zonlicht. Teken daarom in je tuinontwerp ook een pijl die naar het noorden wijst op de plattegrond. Het is ideaal om zowel een zonnige als schaduwrijke zitplek in je tuin te hebben. Begin met het tekenen van de terrassen. Staat buiten dineren hoog op je verlanglijstje? Houd dan rekening met de afmetingen van een ruime eethoek (reken ongeveer één vierkante meter per stoel). Ook het aantal zonuren is belangrijk voor de plaatsing van bloembedden. Als je een tuin wilt vol bloeiende planten, is een locatie waar minimaal zes uur per dag zonlicht komt, essentieel.

Kies je Tuinvloer

Voor terrassen en paden gebruik je verharding. De keuze is enorm, denk daarbij aan materialen zoals beton, baksteen, natuursteen, grind en hout. Kies de juiste soort sierbestrating die aansluit bij wat voor jou belangrijk is – relaxen op een bank, een speelplek voor de kinderen of een flinke eettafel – wanneer je aan de slag gaat met je tuinontwerp. Vermijd te veel verschillende harde materialen in je tuin, dit kan onrustig ogen. Wees overigens niet bang om in een kleine tuin grote tegels te gebruiken. Dit kan juist zorgen voor een ruimtelijk effect. Kijk tot slot naar de kleur van het materiaal, sluit aan bij de gevelstenen van je huis?

Vormgeving

Basisvormen Structureren

Een doordacht tuinontwerp vraagt om een duidelijke structuur van lijnen, ook wel basisvormen genoemd. Er zijn een aantal basisvormen die je wilt overwegen. De voornaamste zijn de rechthoek, C-lijn, diagonale lijn, S-lijn, ruit en kruisende lijnen. Voeg een van deze basisvormen toe aan je ontwerp, of werk met uitgeknipte kartonnen vormen. Let op de verhoudingen en zorg ervoor dat de vormen niet te klein zijn. Experimenteer in een ruimere tuin met overlappende vormen of verschillende combinaties van basisvormen.

Bepaal de focuspunten

Markeer op je plattegrond waar je de belangrijkste elementen in je tuin wilt hebben. Denk aan zaken zoals je terras, een eventueel grasveld, planten en bloembedden, bomen, hagen, paden, een tuinhuis of buitenkeuken, moestuin en de verlichting.

Maak een beplantingsplan

Wanneer je de lay-out van je tuin helder hebt, ga je aan de slag met de beplanting. Een beplantingsplan helpt je met het bepalen waar je welke planten plant en wanneer deze bloeien. Creëer samenhang door meerdere vaste planten van één soort te gebruiken en let op aspecten als bloeitijd, bloemkleur, hoogte, bladvorm en bladkleur. Plaats lagere planten aan de voorzijde en luchtigere exemplaren vooraan voor een groene maar open uitstraling. In kleinere tuinen zijn langbloeiende planten ideaal. Denk ook na over de winter. Een wintergroen element, zoals een buxusbol of siergras voegt waarde toe in de wintermaanden. Herhaling van plantengroepen of kleuren brengt evenwicht. Als je weinig tijd hebt, kies dan voor robuuste vaste planten die niet snel omvallen. Voor een natuurlijke sfeer voeg je siergrassen toe aan de mix.

Aan de slag

Wanneer je de tekening op orde hebt, een idee hebt van wat er in jouw tuin centraal moet komen te staan en hebt nagedacht over de beplanting (en het bijbehorende onderhoud!) kun je aan de slag! Wij helpen je hier natuurlijk graag bij. Je kunt met je tekening bij ons een advies gesprek aanvragen of gewoon informeren naar bepaalde planten, tegels en bomen. Voel je vrij om advies in te winnen voor jouw project. Wellicht hebben we wel 1 of 2 praktische tips die je tuin naar een nog hoger level brengen. Succes!

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Wat zijn de kosten van een nieuwe tuinaanleg?

FAQ

Dé tuintrends van 2022

Blogs

Tuinonderhoud in januari: Tips voor een gezonde tuin

Onderhoudskalender
Radijs moestuin

Hoe begin je een moestuin?

Blogs

Zo maak je een luxe tuin

Blogs

Groen doet goed

Overige