U denkt na over het aanpakken van uw tuin. Tijd voor iets nieuws, maar waar begint u? U kunt natuurlijk advies vragen bij een professional, maar een eigen idee draagt veelal bij aan een tuin die beter aansluit op wat u zelf wilt. We staan voor u klaar om u te helpen met het vormgeven van een eerste ontwerp. Bij het ontwerpen van een nieuwe tuin komt heel wat kijken. Een solide basis staat daarbij centraal. Als u zelf aan de slag wilt gaan met het ontwerpen van uw tuin, volg dan de volgende stappen. Heb uw behoefte aan wat inspiratie? Check dan ook onze eerder aangeleverde projecten.
Start met het maken van een plattegrond om te bepalen wat er allemaal in uw tuin past. Doe dit bij voorkeur met zijn tweeën, aangezien rechte lijnen gemakkelijk zijn op te meten, maar hoeken soms wat lastiger zijn. Begin vanaf de gevel van uw huis. Markeer op de plattegrond ook de positie van het huis, inclusief deuren en ramen. Dit helpt bij het bepalen van looproutes in de tuin en het zicht vanuit uw huis.
Laat alle gezinsleden een vel papier krijgen en vraag hen om hun tuinwensen op te schrijven. Begrijpelijk, niet alle wensen zullen te realiseren zijn. Geef daarom voorrang aan de wensen die het hoogst scoren. Op deze manier creëert u een tuinontwerp waar iedereen tevreden mee zal zijn. Voor inspiratie op het gebied van tuinontwerpen kun u een kijkje nemen bij onze voorbeeldtuinen.
Stel vast waar het noorden en zuiden in uw tuin liggen. Het is handig om te weten hoe de zon zich gedurende de dag beweegt. Hierdoor kunt u optimaal genieten van het zonlicht. Teken daarom in uw tuinontwerp ook een pijl die naar het noorden wijst op de plattegrond. Het is ideaal om zowel een zonnige als schaduwrijke zitplek in uw tuin te hebben. Begin met het tekenen van de terrassen. Staat buiten dineren hoog op uw verlanglijstje? Houd dan rekening met de afmetingen van een ruime eethoek (reken ongeveer één vierkante meter per stoel). Ook het aantal zonuren is belangrijk voor de plaatsing van bloembedden. Als u een tuin wilt vol bloeiende planten, is een locatie waar minimaal zes uur per dag zonlicht komt, essentieel.
Voor terrassen en paden gebruikt u verharding. De keuze is enorm, denk daarbij aan materialen zoals beton, baksteen, natuursteen, grind en hout. Kies de juiste soort sierbestrating die aansluit bij wat voor u belangrijk is – relaxen op een bank, een speelplek voor de kinderen of een flinke eettafel – wanneer u aan de slag gaat met uw tuinontwerp. Vermijd te veel verschillende harde materialen in uw tuin, dit kan onrustig ogen. Wees overigens niet bang om in een kleine tuin grote tegels te gebruiken. Dit kan juist zorgen voor een ruimtelijk effect. Kijk tot slot naar de kleur van het materiaal, sluit aan bij de gevelstenen van uw huis?
Een doordacht tuinontwerp vraagt om een duidelijke structuur van lijnen, ook wel basisvormen genoemd. Er zijn een aantal basisvormen die u wilt overwegen. De voornaamste zijn de rechthoek, C-lijn, diagonale lijn, S-lijn, ruit en kruisende lijnen. Voeg een van deze basisvormen toe aan uw ontwerp, of werk met uitgeknipte kartonnen vormen. Let op de verhoudingen en zorg ervoor dat de vormen niet te klein zijn. Experimenteer in een ruimere tuin met overlappende vormen of verschillende combinaties van basisvormen.
Markeer op uw plattegrond waar u de belangrijkste elementen in uw tuin wilt hebben. Denk aan zaken zoals uw terras, een eventueel grasveld, planten en bloembedden, bomen, hagen, paden, een tuinhuis of buitenkeuken, moestuin en de verlichting.
Wanneer u de lay-out van uw tuin helder hebt, gaat u aan de slag met de beplanting. Een beplantingsplan helpt u met het bepalen waar u welke planten plant en wanneer deze bloeien. Creëer samenhang door meerdere vaste planten van één soort te gebruiken en let op aspecten als bloeitijd, bloemkleur, hoogte, bladvorm en bladkleur. Plaats lagere planten aan de voorzijde en luchtigere exemplaren vooraan voor een groene maar open uitstraling. In kleinere tuinen zijn langbloeiende planten ideaal. Denk ook na over de winter. Een wintergroen element, zoals een buxusbol of siergras voegt waarde toe in de wintermaanden. Herhaling van plantengroepen of kleuren brengt evenwicht. Als u weinig tijd hebt, kies dan voor robuuste vaste planten die niet snel omvallen. Voor een natuurlijke sfeer voeg uw siergrassen toe aan de mix.
Wanneer u de tekening op orde hebt, een idee hebt van wat er in uw tuin centraal moet komen te staan en hebt nagedacht over de beplanting (en het bijbehorende onderhoud!) kunt u aan de slag! Wij helpen u hier natuurlijk graag bij. U kunt met uw tekening bij ons een advies gesprek aanvragen of gewoon informeren naar bepaalde planten, tegels en bomen. Voelt u zich vrij om advies in te winnen voor uw project. Wellicht hebben we wel 1 of 2 praktische tips die uw tuin naar een nog hoger level brengen. Succes!
Copyright StukArt © 2024