Vroege voorjaar

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in januari en februari

Blogs

Januari en februari zijn rustige maanden in de tuin. Het is koud en er groeit weinig, dus je hebt ook bijna geen omkijken naar het onderhoud van je planten. Deze maanden zijn de uitgelezen periode om voorbereidingen te treffen voor het komende tuinseizoen en je alvast te verdiepen in de nieuwste tuintrends. Waar je het beste mee kunt beginnen, lees je in deze nieuwsbrief.

Neem het tuinontwerp onder de loep

Je verwacht misschien dat je tijdens deze wintermaanden helemaal niks kunt aanplanten, maar dat is niet helemaal waar. Wanneer zich vorstvrije perioden voordoen in januari en februari, is het wel degelijk mogelijk om bomen, struiken en hagen te planten. Wil je graag advies over tuinaanleg, nieuwe beplanting of besteed je deze werkzaamheden liever uit aan een specialist? Neem dan contact met ons op! 

Neem ook je tuinontwerp eens goed onder de loep. Wil je iets veranderen? Dan is dit het moment! Bouw een nieuwe schuur of plaats eindelijk dat tuinhuisje voor je gedroomde thuiswerkplek. Loop ook alle bestaande constructies even na, om te kijken of er zaken gerepareerd moeten worden.

Je tuin voorbereiden op de lente

Om straks optimaal te profiteren van warmer lenteweer, kun je nu al de nodige voorbereidingen treffen in je tuin. Heb je een moestuin? Maak dan alvast een plan voor het aankomende moestuinseizoen. Welke gewassen wil je planten en wanneer zaai je deze in? Bestel ook direct de benodigde zaden, zodat je meteen aan de slag kunt zodra de tijd er rijp voor is. 

Moestuin

Zorg er ook voor dat je vliesdoek en noppenfolie in huis hebt. Mocht er dan toch nog vorst optreden, dan kun je je (moes)tuin behoeden voor schade. Potten en bakken bereid je voor op nieuwe beplanting door ze goed schoon te schrobben. Gebruik hiervoor heet water met een scheutje bleek, zodat alle aanslag verdwijnt en ze weer als nieuw ogen!

Verzorging en onderhoud van je tuin

Ook op het gebied van verzorging zijn er enkele kleine klussen die je nu vast kunt doen. Verspreid bijvoorbeeld een dun laagje compost over de border. Op die manier voorzie je de grond van nieuwe voeding en komen de planten straks weer volledig tot hun recht.

Het strooien van kalk doe je eveneens het liefst in deze periode. De kalk verhoogt de zuurgraad, waardoor het mosgroei tegengaat. Essentieel voor een strak gazon! Voor een optimaal resultaat doe je dit vóór half februari.

Wil je het hele jaar door verzekerd zijn van de beste verzorging van je tuin? Besteed dit dan uit aan professionals. Wij onderhouden je tuin op maat of in de vorm van een onderhoudsabonnement. Zo krijgt je tuin altijd de verzorging die het op dat moment nodig heeft.

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Radijs moestuin

Hoe begin je een moestuin?

Blogs

How to: Hortensia snoeien

How To

Ook in de tuin een frisse start maken?

Overige

How to: Het ontwerpen van je tuin.

How To

Groen doet goed

Overige

Een tuinontwerp maken: zo pakt u dat aan

Overige