StukArtTuinontwerpontwerpen

Een tuinontwerp maken: zo pakt u dat aan

Overige

Er komt een moment dat u vaststelt dat u iets anders wilt met uw tuin. Een nieuwe indeling, omdat uw wensen veranderd zijn. Of misschien bent u gewoon eenvoudigweg uitgekeken op de oude look van uw tuin. Wat de reden ook is, ga nooit halsoverkop aan de slag. Neem de tijd om op een rijtje te zetten wat u wilt en vooral: maak een tuinontwerp.

Waarom een tuinontwerp zo belangrijk is

Een tuinontwerp is eigenlijk de bouwtekening van uw tuin. Want hoewel het enorm leuk is om een tuin opnieuw in te richten, is het ook een arbeidsintensieve klus. Bovendien is een nieuwe tuin vaak ook een flinke investering. Door een tuinontwerp te maken, voorkomt u dat u belangrijke zaken over het hoofd ziet of erger: dat u achteraf toch niet helemaal tevreden bent over hoe het is geworden.

Gaat u zonder tuinontwerp aan de slag, dan loopt u het risico dat u keuzes maakt die achteraf gezien toch niet zo handig zijn. Het gazon blijkt bijvoorbeeld de hele dag in de schaduw te liggen, waardoor u geen mooi gras, maar een veldje mos hebt. Of de gft-container staat ineens wel heel dichtbij uw nieuwe terras… Om dit soort zaken te voorkomen, maakt u een tuinontwerp.

Starten met uw tuinontwerp

Gaat u een tuinontwerp maken, dan begint u met het in kaart brengen van uw tuin. Neem de maten op en maak een plattegrond waarop u aangeeft wat u uit uw huidige tuin wilt behouden. Kijk ook goed naar zon en schaduw in de tuin. Met deze basis kunt u uw nieuwe tuin verder indelen.

Op de plattegrond geeft u aan waar u uw terras wilt hebben. Werk op schaal, want zo ziet u meteen of wat u in gedachten heeft, wel past. Houd ook rekening met de doorgangen. Misschien moet u de container van de andere kant van de tuin halen om hem aan straat te zetten. U wilt dan natuurlijk niet halverwege blijven steken tussen uw nieuwe vijver en de schutting met de buren.

Een professioneel tuinontwerp laten maken

Heeft u alles ingetekend? Dan is het tijd voor het specifieke tuinontwerp. Wat voor bestrating wilt u, waar komen de lichtpunten en welke beplanting kiest u voor uw nieuwe tuin? Door hier al van tevoren over na te denken, is het makkelijker om uw tuin als één geheel te zien. Zo stemt u alles op elkaar af. 

Het maken van een compleet tuinontwerp is iets wat u zelf kunt doen, maar u kunt het ook uitbesteden aan een professional. De tuinontwerpers van StukArt Tuinen gaan graag voor u aan de slag. Zo weet u zeker dat er niets over het hoofd wordt gezien en natuurlijk kunnen wij u ook adviseren welke beplanting geschikt is voor elke plek in uw tuin. Het resultaat presenteren wij aan u in een complete plattegrond en in 3D-ontwerp. U ziet dan meteen hoe uw nieuwe tuin eruit komt te zien!

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in juli en augustus

Blogs

4 praktische tuintips voor de zomer

Overige
Groen gras in je tuin

Groen gras in je tuin?

Blogs

De 5 belangrijkste tuintrends van 2023

Tuin Trends

Zo maak je een luxe tuin

Blogs

Je tuin ieder seizoen groen

Blogs