Stadstuin Amsterdam

De 5 belangrijkste tuintrends van 2023

Tuin Trends

De 5 belangrijkste tuintrends van 2023

De winter is de ideale periode om je alvast te verdiepen in de tuintrends van 2023. Zodat je meteen in de tuin aan de slag kunt wanneer de dagen weer langer en warmer worden. Ben je benieuwd welke ontwikkelingen er dit jaar centraal staan? En kun je niet wachten om inspiratie op te doen? Lees dan snel verder.

Wij zetten de vijf belangrijkste tuintrends van 2023 voor je op een rij, om ook dit jaar weer een heerlijke plek te maken van je buitenruimte.

1. Back to Nature

De belangrijkste tuintrend van dit jaar is de herontdekking van de natuur. Strakke vormen verdwijnen en het leven in je tuin staat meer in het middelpunt. We vergroenen en geven de natuur steeds grotere rol binnen onze tuin.

Denk aan meer diversiteit in het type planten, de manier van bestraten en het gebruik van kleurtinten. Naast sierplanten zien we meer groenten en kruiden terugkomen. De moestuin in al een aantal jaar populair en blijft dat ook. Eigen verbouwde groenten zijn (ondanks het werk) net wat leuker om te serveren.

Tegels worden vervangen door houtsnippers, grind of speciale waterdoorlatende tegels. We creëren een natuurlijke uitstraling en houden daarbij rekening met vlinders, bijen en vogels. Je tuin leeft! Een groot voordeel van flink wat beplanting en groen in je tuin is dat deze een stuk koeler blijft in de zomer.

2. Kies voor duurzaamheid

Duurzaamheid is op allerlei vlakken een steeds belangrijker thema. Zo ook in de tuinbranche. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de materiaalkeuze, waarbij duurzaam geteeld hout en bamboe steeds vaker de voorkeur hebben van de consument.

En ook de trend om zonnepanelen op het dak te leggen voor het opwekken van energie, zien we terug in de tuin. De tuinverlichting kan met een eigen zonnepaneel tenslotte ook prima op zonne-energie branden. Extra voordeel is dat je deze verlichting flexibel kunt plaatsen, zolang de zon er maar schijnt!

Tuineigenaren denken ook steeds vaker na over hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de natuur. Die krijgt tenslotte steeds minder ruimte in ons land, waardoor particuliere tuinen hierin een groeiende rol spelen. Men kiest daarom meer en meer voor een tuin met veel groen, zodat insecten zich er kunnen nestelen en het een fijne plek is voor vogels.

 

3. Tweedehands en gerecycled

In lijn met de keuze voor duurzaamheid in de tuin, is het voor veel mensen ook steeds belangrijker om verantwoord om te gaan met materialen en toekomstbestendige keuzes te maken.

Tuinmeubilair een tweede leven geven is dan een mooie optie. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Zoek hiervoor online naar het tweedehands aanbod of bezoek kringloopwinkels die buitenmeubelen aanbieden. 

Meer verantwoorde keuzes maken kan ook met het assortiment nieuw meubilair. Zo maken fabrikanten steeds vaker gebruik van gerecyclede materialen. Wij zien dit terugkomen bij diverse leveranciers terug in bijvoorbeeld een groter aanbod aan tuinmeubelen van gerecycled teak en outdoor kussens die zijn gemaakt van gerecyclede petflessen en polyester.

4. Design tuinmeubilair

Vooral tijdens de zomermaanden ziet men de tuin vaak als een verlengstuk van de woonkamer. De tuindeuren gaan open en je geniet buiten van een lekkere maaltijd en fijn gezelschap. Dan kan het design van de tuinmeubelen natuurlijk niet achterblijven. Design betekent niet per se nieuw, er zijn genoeg bijzondere tweedehands sets te vinden. Ook zijn er diverse winkels die stijlvolle vintage meubels verzamelen voor een tweede kans.

In 2023 ontstaat er dan ook een verschuiving van meer basic tuinmeubilair naar mooie design tuinmeubelen, in kleuren die passen bij de rest van de tuin. Kwalitatieve producten hebben vaak een langere levensduur! Met name meubilair in subtiele, warme kleuren zoals groen en bruin zijn dit jaar erg gewild. Binnen het aanbod van tuinmeubilair zijn er steeds meer duurzame opties beschikbaar. 

Meer ruimte voor groen betekent dat er minder ruimte overblijft voor terrassen en andere zitplekken. Dan is het extra belangrijk om de ruimte die je hebt, zo efficiënt mogelijk in te richten. Dit doe je bijvoorbeeld door het inzetten van multifunctionele tuinmeubelen: tafels en stoelen die je gebruikt om te dineren én te ontspannen, zoals een low dining tuinset.

En ook modulaire loungesets komen hierdoor in 2023 helemaal tot hun recht. Deze (elementen van) tuinmeubelen combineer je zelf tot je ideale set en verplaats je makkelijk als je ze tijdelijk op een andere manier wilt gebruiken.

5. Organische vormen

In de woonkamer zien we strakke, hoekige lijnen al een paar jaar plaatsmaken voor ronde en ovale eettafels. En deze trend breidt zich nu ook uit naar de tuin. Terug naar de natuur met organische vormen, afgeronde hoeken en ronde poten.

De rechthoekige tuintafel domineert niet langer het terras. De keuze valt meer en meer op ronde in plaats van strakke vormen. En ook in de rest van de tuin zien we dit terug. Weg met de strakke tegels en rechte paden, je tuin is tenslotte onderdeel van de natuur!

De tuintrends van 2023 ook in jouw tuin!

Sta jij in de startblokken om met je tuin aan de slag te gaan? Laat het groen dan de vrije loop! Natuurlijke tuinen zijn essentieel voor het ecosysteem, maar ook goed voor jou. Kies voor meubels van natuurlijke materialen, die passen bij de groene omgeving waarin ze staan. Zo creëer je een heerlijke buitenruimte waar je helemaal tot rust komt.

Inspiratie nodig? Kijk dan op onze website voor projecten in allerlei verschillende stijlen. Heeft het onderhouden van je tuin niet je hoogste prioriteit? Dan helpen wij je graag met planten die weinig onderhoud nodig hebben. Er is waarschijnlijk veel meer mogelijk dan je denkt!

Een goed tuinontwerp staat daarbij aan de basis. Houd tijdens het ontwerpproces rekening met je wensen én het karakter van de woning. Kun je wel wat advies gebruiken, dan helpen wij je graag. Download onze inspiratiegids of maak een vrijblijvende afspraak en laat onze ontwerpers meekijken naar de mogelijkheden voor jouw tuin!

Wat gebeurt er bij stukart

Lees meer blogs!

Je tuin ieder seizoen groen

Blogs
Bloeien

Seizoensgebonden tuinonderhoudsgids 

Blogs

Belangrijke tips voor tuinonderhoud in juli en augustus

Blogs

Ook in de tuin een frisse start maken?

Overige

In 5 stappen je balkon of terras zomerklaar

Blogs

4 praktische tuintips voor de zomer

Overige